HAYAMA KACHI-TEIHAYAMA KACHI TEI

プレーリースタイルを再定義する

国の登録有形文化財として登録された、1928年竣工のプレーリースタイルの邸宅をホテルにリノベーションするプロジェクトです。当時の設計はフランクロイドライトの弟子の遠藤新。彼の作品のなかでも特にフランクロイドライトの直接的な影響が幾何学などに現れている作品です。わたしたちは歴史を継承しながらも、従来の保存という枠を超えて現代のライフスタイルに合致した新たなデザインを生み出すことを目標としました。

  1. 文化財の最重要箇所は保存に徹する。
  2. プレーリースタイルの幾何学から新たなデザインを作り出す。(六角形、三角形の幾何学)
  3. 大胆なプログラム提案をする。ただし文化財保存に影響なく変更できる部分。(地下のスパ)

わたしたちが目指したのは、現代と過去との対話を表現し、新たな生活を楽しんでもらうためのデザインです。

REDIFINING PRARIE STYLE

Kachi-tei house is a Prairie Style residence by Arata Endo (disciple of FLW) and built in 1928 near the suburb area of Tokyo. We take on the opportunity for the renovation of Kachi-tei house considering its aging condition. Due to its tangible cultural property status, renovation area is limited. Outdoor terrace and Maiden room are the areas which can be redesign more thoroughly. As the bath culture is very particular in traditional Japanese daily routine as it is very much alive in the modern day, we decided to transform this back space into an atrium like bath area. For the flying porch, we decided to open it up to become an outdoor terrace yet still having the connection with the indoor living room. As for the furniture design, we study for the ideology and geometry behind Prairie style, and redesign sets of furniture which can fit in this historical architecture .Furthermore, we supervised the reconstruction of the landscape surrounding Kachi-tei house.

Photo: Takumi Ota

プロジェクト種別

改築

プロジェクト名

葉山加地邸

役割

クリエイティブディレクション、インテリアデザイン、家具デザイン

所在地

神奈川県

用途

住居

施主

株式会社ヨネヤマ

施工者

株式会社小川建設

協働

Time & Style(家具製作)
戸井田設計(設備改修)
内山緑地建設(外構)
杉尾篤照明設計事務所、大光電機(照明設計)
ONO BRAND DESIGN(サイン)

規模

敷地面積 1129.52m²
建築面積 219.85m²
延床面積 364.74m²

階数

地上3階地下1階

進行状況

竣工 2020年 5月/

構造

地上木造 + 地下RC

プロジェクトチーム

Shuhei Kamiya, Machioy Fujii, Ryohei Harada, Paiva Euridice

Project Category

Renovation

PROJECT

HAYAMA KACHITEI

ROLE IN PROJECT

Creative Direction, Interior Design, Furniture Design

LOCATION

Kanagawa, Japan

PRINCIPAL USE

Residential Hotel

CLIENT

Yoneyama Co., Ltd

CONSTRUCTOR

Ogawa Kensetsu Corporation

COLLABORATOR

Time & Style (Furniture)
Toida Design (Equipment Refurbishment)
Uchiyama Landscape Construction (Landscape)
Sugio Lighting Office, DAIKO electric (Lighting)
ONO BRAND DESIGN (Signage Design)

SIZE

Site Area 1129.52m²
Building Area 219.85m²
Total Floor Area 364.74m²

STORY

3+basement

STATUS

Complete 2020 May / Original 1928

STRUCTURE

Wooden structure above ground level, reinforce concrete structure for basement

PROJECT TEAM

Shuhei Kamiya, Machioy Fujii, Ryohei Harada, Paiva Euridice